lauantai 3. tammikuuta 2015

Kauratyynyn teko-ohje

Alunperin tarkoitukseni oli virkata ystäville ja sukulaisille joululahjoiksi bambutiskirättejä. Vaikka ajatus näistä ekologisista tiskiräteistä on hieno, koin itse ne käytössä hieman kömpelöiksi ja siirryin aika nopeasti takaisin chifonetteihin. Harmi. Jotenkin alkoi siitä syystä masentaa koko rättien virkkaus ja päätin keksiä jotain muuta. Eräänä päivänä tuli puhetta työkaverini kanssa kauratyynyistä ja silloin välähti! Teen kaikille kauratyynyt lahjoiksi, kukapa ei niistä tykkäisi, nehän on ihania ja materiaalitkin (kauraa lukuunottamatta) löytyy omista varastoista :)


Tyynyjä oli tosi nopea ja helppo valmistaa. Väsäsin samalla ohjeen, miten minä ne tein:

Leikkaa ensin valkoisesta lakanakankaasta kaksi suorakaiteen muotoista palaa, joiden koko on 18x62cm (sis.sv:t).
Ompele palat yhteen, jätä toinen pää avoimeksi. Käännä pussi oikeinpäin ja ompele keskelle sauma joka alkaa ja loppuu viiden sentin päästä pussin molemmista päistä.


Täytä sitten pussi kauralla. Minä käytin sekä kuorittua että kuorimatonta kauraa, kumpaa nyt sattui kaupasta löytymään. Testasin molempia, enkä huomannut niissä juurikaan mitään eroa. Kuorimaton  ehkä lämpeni vähän hitaammin. Kauraa löysin ruokakaupasta, lintujen ruokintahyllystä. Pussissa oli 1,5kg kauraa ja yhteen tyynyyn laitoin noin kilon verran.


Kun olet täyttänyt tyynyn, ompele täyttöaukko kiinni.


Sitten ommellaan tyynynpäällinen.
Leikkaa puuvillakankaasta 18x140cm kokoinen suikale.
Ompele molempiin lyhyihin päihin käänteet.


Käännä sitten suikaleesta ensin 60cm oikeat puolet vastakkain,

Ja sen jälkeen taita loppu lärpäke tuohon päälle.


Sitten ompele pitkät sivut ja huolittele. Kauratyynyssä olisi hyvä käyttää ompelulankanakin puuvillaa, ettei sitten mikrossa ala tekokuidut räjähtelemään.


Ja ei muuta kuin tyynyliina oikeinpäin ja kauratyyny sen sisään. Valmis!


Valmiin kauratyynyn koko on 16x60. 
Laitoin tyynyn mukana pakettiin saatekirjeen, jossa kerroin kauratyynyn terveysvaikutuksista, käyttö- ja pesuohjeen.


21 kommenttia:

 1. Onnellisia ovat ne, jotka nuo saivat. Ihania!

  VastaaPoista
 2. Sain päivän parhaat naurut! "Alkoi masentaa rättien virkkaus"Hahaaa!:D Onneks siulla menee muute hyvin ku tuommonen vaa masentaa;)

  VastaaPoista
 3. Kauratyyny, tuttavallisemmin 'jyvis' :). Mie ku käyn nukkumaa, ni miula pitää olla peiton alla vähintää yks jyvis, usein niitä löytyy tosin kaksi ja jaloista vielä jyvistossut :D. Ai miten nii tykkään lämmöstä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myö mietittii Anitan kaa niitä tossuja, et mite niitä vois tehä. Ois nimittäin aika kivat semmosetkii :)

   Poista
 4. Aloin tätä tekemään ja huomasin vasta lopussa maininnan puuvillalangasta. Mitä polyesterilangalle tapahtuu mikrossa? Pitääkö mun purkaa hyvin onnistunut tyyny?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse purkaa! Tein itse pari pikkuista kauratyynyä kesällä ja ompelin ne polyesterilangalla. Ei oo tapahtunut mitään outoa lämmityksen aikana :) Kiva kuulla että käytit ohjettani ja tyyny onnistui! Hyvää joulun odotusta :)

   Poista
 5. Selkeät ohjeet, on kuvat ja kaikki ja siltikään mun pää ei tunnu tajuavan :( Mulla on jonkinmoista lukemisen ymmärtämisen vaivaa, luulisi kuvien auttavan, mutta en ymmärrä tuota lärpäkkeen tekoa. Oon sitäpaitsi surkea muutenkin käsitöissä. Meinasin kokeilla tehä joululahjaksi tämmöistä, mutta taitaa jäähä haaveeksi. Millä hinnalla sulta Terhi saisi tämmösen ostaa? Vai onko edes ostettavissa? Kyllä mä varmasti saisin täytettyä ja lopun ommeltua kiinni, jos sillä lailla saisi halvemmalla postitettuna niitä. Että ite vaan kaurat osteleisin niihin tyynyihin. Miltä kuulostaa semmonen vaihtoehto. Peukalo on keskellä kämmentä mitä tullaan näihin ompeluihin.

  T: Tuulia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi, voin tehdä! :) Laita minulle sähköpostia niin sovitaan tarkemmin. terhintekema@gmail.com

   Poista
 6. Suurkiitokset hyvästä ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Kiva kuulla, kiitos palautteesta ja mukavaa joulun odotusta!

   Poista
 7. Sinulla on ollut oikein tehdas pystyssä! :) Kivoja ja kauniita lahjaideoita.

  VastaaPoista
 8. En tiedä näätkö sä tätä viestiä ikinä, mutta aattelin kysästä. Eli millaset ne käyttö ohjeet sitten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä minkälaisia ohjeita Terhi laittoi näiden mukaan, mutta tässä joitain huomioita mihin itse olen ko. ohjeita etsiessä törmännyt: Kuumennus mikrossa tyynyn koosta ja mikron tehosta riippuen 30sek. - 5 min (tämän kokoiselle tyynylle sanoisin itse mutulla että joku 2-3min/900-800W olisi varmaan aika hyvä). Joissakin ohjeissa kehotetaan laittamaan vesiastia mukaan, jolloin kaurat(/muut jyvät) eivät pääse kuivumaan liiaksi ja aiheuta tulipalovaaraa. Toisaalta tällöin jyvät kostuvat hieman joka lämmityksessä ja näin ollen menevät hieman nopeammin pilalle. Lisäksi ohjeisiin olisi syytä laittaa maininta, ettei tyynyä tule lämmittää uudelleen ennen kuin se on riittävästi jäähtynyt ja että lämmitettyä tyynyä ei tulisi jättää valvomatta kytemisvaaran vuoksi (näistä on vissiin lähtenyt tulipalojakin liikkeelle, kun ihmiset ovat lämmittäneet tyynyjä liikaa ja laittaneet peiton alle kytemään (jyvät kun voivat kyteä pitkäänkin)). Kylmätyynyn ohjeeksi riittää maininta riittävän pitkästä pakastuksesta.

   Poista
 9. Kiitti hyvästä ohjeesta.Edellinen meni rikki ja sähkötyynyn kanssa ei voi nukahtaa.Nyt hartiat kipeät.Tässä on hyvä puoli,että päällisen voi pestä.Huomenna heti kaurojen ostoon.

  VastaaPoista
 10. Hei ja kiitos näppärästä ohjeesta! Olin ostamassa kauratyynyä, mutta käsityöläisenä alkasin miettimään, että ehkä voisin tehdä itse. Ja siinä se, jouduin sun blogiin ja seuraavaks linnunsiementen osastolle. Nyt tyyny on valmis, ja ei kun kokeilemaan! // Miumau

  VastaaPoista
 11. Muistakaa olkaa varovaisia

  https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/3086572

  VastaaPoista
 12. Jäin miettimään tuota aloitusta. Miksi kaksi suikaletta lakanakangasta? Miksei vain leveämpi ja ommellaan vain yksi sauma?

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi! :)