maanantai 26. tammikuuta 2015

Aurinkomatto

Edellisen mattoprojektin jälkeen päätin että vähään aikaan en mattoja virkkaa, sen verran työläs se oli. Ihmeellisiä päätöksiä sitä tuleekin tehtyä.


Olen virkannut pari vuotta sitten keltaisen rahin päällisen. En ole käyttänyt rahia aikoihin ja pari viikkoa sitten päätin purkaa päällisen ja tehdä siitä jotain muuta. Pienen maton sain siitä virkattua. Harmi ettei kudetta ollut enempää, olisin voinut tehdä matosta hieman suuremman. Tykkään todella paljon tuosta keltaisen sävystä :)

Malli on sama "juhannusruusu" kuin edellisessäkin matossa. Tähänkin tein reunuksen ohjeesta poiketen.



tiistai 13. tammikuuta 2015

Päärynä-patakintaat

Eilen ompelin iltapuhteiksi pari patakinnasta. Anoppi oli saanut joululahjaksi tosi kivan malliset patakintaat, semmoiset päärynän muotoiset, minne käsi sopii täydellisesti. Kaavahan siitä oli piirrettävä ja testattava saanko aikaiseksi yhtä hyvät. 


Päällikankaina käytin kierrätyskankaita, lakanaa, verhoa ja farkkua. Patakintaan sisään laitoin lämmöneristeeksi silityslautakangasta ja pehmeää, kevyttä pöytäliina/verhohuopaa. Eurokankaan myyjä suositteli sitä tavallisen vanun sijaan.



Ja niistä tuli juuri sellaiset kun halusin ja toivoin :)



tiistai 6. tammikuuta 2015

Palkintokassit

Kaiken tämän joulun ja muun hässäkän jälkeen, sain vihdoin toimitettua kalenterikassit marraskuun arvonnan voittajille.


Siinatar toivoi vuoden 1976 kassia. Pyyhe oli tosi jämäkkää pellavaa ja vähän erikoisen kokoinen, joten kassista tuli vähän pienempi kuin yleensä. Kahvat ompelin keltaisesta lakanakankaasta.



Vuoden 1989 kassi meni Terhi-kaimalle. 



Toivottavasti kasseista on paljon hyötyä ja iloa!


lauantai 3. tammikuuta 2015

Kauratyynyn teko-ohje

Alunperin tarkoitukseni oli virkata ystäville ja sukulaisille joululahjoiksi bambutiskirättejä. Vaikka ajatus näistä ekologisista tiskiräteistä on hieno, koin itse ne käytössä hieman kömpelöiksi ja siirryin aika nopeasti takaisin chifonetteihin. Harmi. Jotenkin alkoi siitä syystä masentaa koko rättien virkkaus ja päätin keksiä jotain muuta. Eräänä päivänä tuli puhetta työkaverini kanssa kauratyynyistä ja silloin välähti! Teen kaikille kauratyynyt lahjoiksi, kukapa ei niistä tykkäisi, nehän on ihania ja materiaalitkin (kauraa lukuunottamatta) löytyy omista varastoista :)


Tyynyjä oli tosi nopea ja helppo valmistaa. Väsäsin samalla ohjeen, miten minä ne tein:

Leikkaa ensin valkoisesta lakanakankaasta kaksi suorakaiteen muotoista palaa, joiden koko on 18x62cm (sis.sv:t).
Ompele palat yhteen, jätä toinen pää avoimeksi. Käännä pussi oikeinpäin ja ompele keskelle sauma joka alkaa ja loppuu viiden sentin päästä pussin molemmista päistä.


Täytä sitten pussi kauralla. Minä käytin sekä kuorittua että kuorimatonta kauraa, kumpaa nyt sattui kaupasta löytymään. Testasin molempia, enkä huomannut niissä juurikaan mitään eroa. Kuorimaton  ehkä lämpeni vähän hitaammin. Kauraa löysin ruokakaupasta, lintujen ruokintahyllystä. Pussissa oli 1,5kg kauraa ja yhteen tyynyyn laitoin noin kilon verran.


Kun olet täyttänyt tyynyn, ompele täyttöaukko kiinni.


Sitten ommellaan tyynynpäällinen.
Leikkaa puuvillakankaasta 18x140cm kokoinen suikale.
Ompele molempiin lyhyihin päihin käänteet.


Käännä sitten suikaleesta ensin 60cm oikeat puolet vastakkain,

Ja sen jälkeen taita loppu lärpäke tuohon päälle.


Sitten ompele pitkät sivut ja huolittele. Kauratyynyssä olisi hyvä käyttää ompelulankanakin puuvillaa, ettei sitten mikrossa ala tekokuidut räjähtelemään.


Ja ei muuta kuin tyynyliina oikeinpäin ja kauratyyny sen sisään. Valmis!


Valmiin kauratyynyn koko on 16x60. 
Laitoin tyynyn mukana pakettiin saatekirjeen, jossa kerroin kauratyynyn terveysvaikutuksista, käyttö- ja pesuohjeen.